Ποιοι Είμαστε

Γεωργία ΦύκαΗ Γεωργία Φύκα είναι κοινωνική λειτουργός με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την υποστήριξη των δικαιμάτων των ατόμων με αναπηρία με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές αναπηρίας και το Κίνημα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Εργάστηκε ως Γενική Διευθύντρια στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και σε σειρά προγραμμάτων και μελετών με θέμα την αναπηρία και τη σχέση της με την απασχόληση, τον τουρισμό, την ανεξάρτητη διαβίωση και την εκπαίδευση. Συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις αναπηρίας, όπως το σωματείο «Άλλη Όψη», στο οποίο είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος, την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών και την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ.

Eleni StratiEleni Strati has an academic background in Disability Studies (MA) and Science and Technology Studies (MSc by Research). She was the country rapporteur in the EU Commission’s Academic Network of Experts in Disability (ANED) for Greece (2012-2018), providing systematic law, policy and secondary data review and expert opinion on a range of disability policy themes, including employment, education, participation, social protection, and accessibility. She contributed with a national report to the EU progress study (2013) on the implementation of the EU Disability Strategy 2010-2020 in Greece, and has participated in a number of EU projects as a technical expert and/or researcher promoting disability equality.

Παναγιώτης ΤσαλήςΟ Παναγιώτης Τσαλής είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ειδικευμένος σε θέματα προσβασιμότητας. Η διδακτορική του διατριβή αφορά την ανάπτυξη ενός προτύπου βελτίωσης προσβασιμότητας εμποδιζομένων ατόμων σε επίπεδο δήμου. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών και εθνικών ερευνητικών έργων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα εμποδιζομένων ατόμων. Επιπλέον, έχει
πληθώρα συμμετοχών σε συνέδρια και επιστημονικούς τόμους σχετικούς με το αντικείμενο και έχει δώσει σχετικές διαλέξεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τέλος, έχει εργαστεί ως αξιολογητής προσβασιμότητας για τις υποδομές του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως υπεύθυνος μηχανικός για παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ως εισηγητής σε θέματα προσβασιμότητας στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών της ΕΣΑμεΑ.

Τζούλια ΤάπαληΗ Τζούλια Τάπαλη είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (2007). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τίτλο «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών» από το ΑΠΘ (2009) και διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά Ελληνικών και Διεθνών Συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα εθνικά και ευρωπαικά ερευνητικά έργα με αντικείμενο τη μεταφορά και προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, τη βιώσιμη κινητικότητα και τη περιβαλλοντική διαχείριση συστημάτων μεταφορών.

Λίνα ΚαλλέΗ Λίνα Καλλέ, επί 18 χρόνια, είναι Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Με αρμοδιότητα την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβων αλλά και ενηλίκων με οπτική αναπηρία εργάστηκε στην Πρωτοπορία (Εταιρία μη κερδοσκοπική) του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), καθώς και ως εξωτερική συνεργάτιδα σε ιδωτικές οφθαλμολογικές κλινικές. Από το 2014 αποτελεί επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση φοιτητών/τριών επαγγελματιών υγείας σε θέματα ασθενών με οπτική αναπηρία.
Σε επιστημονικό – ερευνητικό επίπεδο εχει οργανώσει και υποστηρίξει πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων, καθώς και επιμορφωτικές εισηγήσεις, σε πανεπιστημιακά τμήματα του ΑΠΘ (ΤΕΦΑΑ,Ιατρική Σχολή), του ΠΑ.ΜΑΚ, του ΑΤΕΙ.Θ. (Τμήμα Φυσικοθεραπείας) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετείχε, ως σύμβουλος σε θέματα προσβασιμότητας, σε ευρωπαϊκά προγράμματα πανεπιστημακών τμημάτων, ενώ έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.
Κύριο ερευνητικό και επαγγελματικό της ενδιαφέρον αποτελεί η συμβουλευτική των γονέων – κηδεμόνων σε προγράμματα πρώιμης παρέμβασης σε βρέφη και νήπια με δυσκολίες στην όραση.